Despre Paulownia

Telefon

0761 818 480

Adresa

Bistrita, Blajenii de jos Dj151 nr. 1

Program de lucru

Luni - Sambata 08 - 18 | Duminica - inchis

E-mail:

agroafaceri.romania@gmail.com

Paulownia este copacul cu cea mai rapida crestere din lume

Datorita capacitatii sale uimitoare de crestere (in doar 3 / 5 ani atinge maturitatea, masurand aproximativ 20 m) dar si a calitatii lemnului pe care il ofera Paulownia este cu siguranta Copacul Viitorului.

Cunoscut in Romania ca Arborele Printesei, Paulownia este un copac de esenta tare orginar din China si este copacul cu cea mai rapida crestere din lume. Este unic in lume, fiind singura specie de arbori cu o capacitate de crestere atat de rapida, oferind in acelasi timp un lemn superior!

Specii Paulownia:

In prezent in lume sunt cunoscute si cultivate peste 20 specii de Paulownia:

Paulownia australis, Paulownia catalpifolie, Paulownia coreana, Paulownia ducloukii, Paulownia elongata, Paulownia fargesii, Paulownia fortunei, Paulownia glalvete, Paulownia grandifolia, Paulownia imperialis, Paulownia kawakamii, Paulownia lilacina, Paulownia longifolia, Paulownia meridionalis, Paulownia neikado, Paulownia recurva, Paulownia rehderiana, Paulownia shensiersis, Paulownia silvestrii, Paulownia aiwaniana, Paulownia theyrsoidea, Paulownia tomentosa, Paulownia viscosa, Paulownia shang tong si Paulownia arctic (polar)

Paulownia – Calitati si Beneficii:

Cresterea rapida: in doar 3 / 5 ani, poate atinge aprox. 20 m, creste vertical, iar aceasta varsta este ideala pentru a fi recoltabil (poate fi valorificat la cel putin 30 000 euro)

Capacitatea de refacere a tulpinilor dupa iarna dar si dupa taiere – Arborele Paulownia nu trebuie replantat dupa taiere, noul copac refacandu-se din tulpina taiata.

Calitatea superioara a lemnului si vasta lui utilizare – Lemnul obtinut este cel mai usor lemn de esenta tare, este foarte rezistent dar si estetic (textura fina, fara noduri) fiind folosit industrial pentru confectionarea de: instrumente muzicale, mobilier de lux, dar si iahturi si avioane usoare, etc.

Paulownia este cea mai avantajaosa sursa de lemn din toata lumea.

Paulownia in Romania:

Pe plan international, cultivarea arborelui Paulowinia este in plina expansiune. Datorita avantajelor evidente pe care le confera, atat din punct de vedere economic cat si ecologic Paulowinia a atras in ultima vreme atentia si la noi in tara, devenind o resursa extrem de valoroasa pentru industria lemnului atat pe piata interna cat si pentru export.

In tara noastra se adapteaza cel mai bine din punct de vedere climatic si al solului urmatoarele specii: Paulownia tomentosa, Paulownia Shang tong si Paulownia elongata, Paulownia arctic, Paulownia fortunei.

In ultimii ani Paulownia si hibrizii sai au stat in atentia cercetatorilor si specialistilor din toata lumea in scopul imbunatatirii genetice a speciei.

Specii ca tomentosa, elongata, shang tong si arctic prezinta in general o mai buna crestere decat alte specii avand totodata o mai mare adaptabilitate la o gama mai variata de soiuri si de climat.

Din acest motiv aceste specii au primit o mare atentie pentru proprietatile sale benefice pentru mediu fiind prezentat ca o posibilila solutie la problema defrisarilor la nivel mondial – problema ce se afla in centrul dezbaterii privind schimbarile climatice.